Dag 5

Dinsdag 1 mei 2018

Na het snelschaaktoernooi van gisteren, stond vandaag een match tussen Alicja Sliwicka en Anne Haast op het programma. Eerst vier partijen met 10 minuten plus 5 seconden per zet en daarna twee partijen met 5 minuten plus 3 seconden per zet. 

De eerste ronde werd door Anne gewonnen!  In een dynamische partij moest Anne zich verdedigen en daarna sloeg ze terug met een aanval.

De tweede partij eindigde in remise. De Nederlandse kampioene slaagde erin Alicja's initiatief te neutraliseren. 

De derde partij was wederom een Siciliaanse partij, maar nu wist Anne het voordeel vast te houden en de partij in winst om te zetten.

Bij de vierde ronde kwam Anne vrij snel onder druk te staan en ondanks veel verzet wist Alicja haar eerste punt te behalen. 

Bij een tussenstand van 2,5-1,5 werd de eerste snelschaakpartij gespeeld. Anne kwam goed te staan, maar nadat ze een tactische wending miste, ging Alicja er met het punt vandoor. Daardoor kwam de tussenstand op 2,5-2,5 en zou de laatste ronde beslissend zijn. Spannend! 

In de zesde ronde wist Anne de opening niet goed door te komen en won Alicja de partij en daarmee ook het evenement. 

Een mooie ervaring voor beide dames!

In de A en B-groep werden vandaag nog 5 ronden gespeeld. Het waren vaak moeilijke partijen voor onze schakers in dit internationale toernooi met deelnemers van een hoog niveau. Ze kwamen echter steeds meer in vorm.

In de B-groep behaalde Jordy Lenders 3,5 punt in zijn eerste internationale schaaktoernooi. Dit is een knappe prestatie.

Onze schakers in de A-groep hebben zich uitstekend geweerd in dit sterk bezette toernooi. We zijn trots op hun resultaat. 

De landenbeker werd dit jaar gewonnen door Polen.

Na de prijsuitreiking hebben we nog een bezoek gebracht aan het centrum van de historische stad Bydgoszcz. Onze deelnemers hebben hier kunnen genieten van de mooie gebouwen in deze stad, vaak nog in “Jugendstil” stijl. Na het diner volgde een gezellige avond samen met de buitenlandse deelnemers en hun begeleiders. Er werd buiten een vriendschappelijk potje voetbal gespeeld, maar ook de schaakborden kwamen opnieuw op tafel. 

“Friends beyond borders” werd op deze manier weer in praktijk gebracht.