Dag 4

Maandag 30 april 2018.

Na het ontbijt vertrokken we met de bus naar het gebouw van Mlodziezowy Dom Kultury (Mdk) voor de opening van Euro-Szachy Talents 2018 in Bydgoszcz.

De opening werd verricht door de directeur Piotr Skowronski en Dominik Szortyka. Alle teams uit de verschillende landen werden verwelkomd. Ook was er een afgevaardigde van het Europees Parlement. Hij noemde schaken een “gevecht van de geest en moge de beste winnen”. Daarna was er nog een muzikaal intermezzo van jongeren. Vervolgens werd de begeleiding door de directeur uitgenodigd op zijn kamer voor koffie en gebak. De jongeren werden uitgedaagd om verschillende schaakproblemen op te lossen aan de hand van een smartbord. Hierna gingen we terug naar het hotel voor de lunch.

Om 15.00 uur werd met een gongslag de eerste ronde van het schaaktoernooi ingeluid. Onze deelnemers spelen in drie categorieën:

          A: Tess, Jordy, Roger, Colin

          B: Claire, René, Eddie, Felix, Mike 

          Expert groep: Anne Haast, Peter, Kay

In de A-groep moest worden opgetornd tegen sterke tegenstanders. De eerste ronde was voor onze spelers nog echt wennen aan het toernooi. In het verloop van het toernooi werden de prestaties beter. Mike presteerde het beste met 2 punten uit 4 wedstrijden. Voor de andere spelers is morgen een nieuwe speeldag met nieuwe mogelijkheden.

In de B-groep zette Jordy in de vierde ronde zijn tegenstander schitterend mat. Zijn eerste overwinning in een internationaal toernooi is hiermee een feit. Dat smaakt natuurlijk naar meer. Ook voor de spelers van de B-groep wordt dinsdag 1 mei een spannende dag.

In de expert groep beloofde het een spannende middag te worden met snelschaakpartijen. Peter en Kay wisten het veel tegenstanders lastig te maken en tekenden onderling de vrede met een remise. Anne Haast wist uiteindelijk de groep te winnen en kreeg de beker overhandigd. Met een felicitatie van iedereen en een mooi felicitatieliedje in de bus werd de schaakmiddag afgesloten.