Polen

Op dinsdag 27 april 2010 vertrekken een zestal jongeren van Adelante Mytylschool naar het Poolse Bydgoszcz om deel te nemen aan het 10de internationale jeugdschaaktoernooi. Jongeren van verschillende nationaliteiten strijden tijdens een meerdaags toernooi om de hoogste eer op de 64 velden. Naast deze sportieve onderneming krijgen ook culturele activiteiten bijzondere aandacht. Zo brengt de groep onderweg naar Bydgoszcz een bezoek aan Berlijn en Postdam.

Onze tocht en verrichtingen kunt u dagelijks volgen op deze website!!!!!!!!!  

     

Dinsdag 27 april  

Vertrek vanaf Adelante Mytylschool met een bus voor aangepast vervoer van de firma Naseman. 

Ouders en familieleden zwaaien de jongens uit.


Vincent en Steven controleren bij de voormalige grensovergang , Marienborn, tussen Oost en West Duitsland een origineel koffer vanuit de DDR-periode. Anton op een originele motor van een DDR – douanier/bewaker. (Marienborn, grensovergang BRD en DDR)


Gezamenlijk op weg naar Berlijn Felix en Jeroen amuseren zich met hun spelcomputers. Tijdens de lunch in een Gaststatte langs de autosnelweg geniet Vincent van een onvervalste Duitse bokworst.


Bij de grensovergang geeft Pierre Keune uitleg over Karl Marx, Friedrich Engels en Wladimir Lenin. Aankomst bij de “Jugendherberge” aan de Liepnitzsee, ten noordoosten van Berlijn. Deze jongens gaan hun bed van lakens en slopen voorzien.


Onderweg werd intensief geoefend door o.a. Jeroen en Tim. Ben bereidt de schakers voor op het toernooi in Polen.


Regelmatig even de benen strekken op een picknickplaats langs de autobaan. Onder het toeziend oog van de communistische partijleider Erich Hohnecker ondervraagt grenswacht Tim reiziger Anton bij de grensovergang Marianborn..


Woensdag 28 april   

Ontbijtbuffet in de jeugdherberg aan de Liepnitzsee. Steven en Tim genieten van hun ontbijt.


Op weg naar Berlijn Stadtmitte met de S-Bahn: Heidekrautbahn. Op de Postdamer Platz met de \berlijnse vlag en voor de restanten van de Berlijnse Muur.


Vincent en Steven tussen de “stenen” van het Holocaustdenkmahl. Voor de Brandenburger Tor met de Berlijnse Beer.


Groepsfoto onder de glazen koepel van de Duitse Reichstag. City Sightseeing Bus Tour.


Berlin Hauptbahnhof vanuit de dubbeldekker. Afsluiting van de dag ijsetend op de vrolijke Alexanderplatz.


Donderdag 29 april  

Bezoek aan Sanssoucci en Schloss Cecilienhof in Potsdam  

Jeroen en Anton zijn vandaag de reisgidsen die de groep door Berlijn moeten leiden richting zomerresidentie van de Hohenzollernvorst Frederik de Grote in Postdam. “In station Friedrichstrasse moeten we overstappen op de S 7, Gleis 6, richting Postdam Hbf”, is hier hun advies.


Na een korte bustocht en het nuttigen van het eerder gemaakte lunchpakket in de achtertuin van het keizerlijk zomerpaleis wordt een rondgang (met audioapparatuur) door de rijkversierde zalen en vertrekken gemaakt.

Aandachtig wordt geluisterd naar de informatie in het Engels of Duits.


Buiten in de paleis staat een beeld dat enkele jongeren deed aanzetten tot vreemde capriolen. Maar uiteindelijk is de groep klaar voor een heuse groepsfoto voor de voorgevel, zo geheel zonder zorgen, sans souci.


Vervolgens ging het richting Schloss Cecilienhof, waar in 1945, na de overwinning op Nazi Duitsland, de wereldberoemde Conferentie van Postdam plaatsvond. Churchill, Truman en Stalin tekende in dit Hohenzollern-paleis, gebouwd in de stijl van een Engels landhuis, de lijnen uit die bepalend zouden zijn voor de toekomst van Europa. Hier poseert de groep voor de afbeelding van de overwinnaars op Nazi Duitsland. 

Gehurkt in de conferentiezaal anno 1945, voor de ronde tafel met daarop de vlaggen van de Sovjet Unie, Groot Brittanie en de Verenigde Staten.


Vrijdag 30 april  

Vandaag, Koninginnedag, stond geheel in het teken van de reis naar het Poolse Bydgoszcz. Na een goed ontbijt in de jeugdherberg werden de koffers, tassen en kratten in de bus geplaatst en kon de trip klokslag half tien beginnen. Na een voorspoedige reis reden we omstreeks 16.00 uur in Bydgoszcz de McDrive binnen.

Een uur later gidste Krystof, een van de organisatoren, ons veilig naar de plaats van bestemming: het jeugdinternaat (waar nu alle plaatsen vrij zijn in verband met Poolse feestdagen en aansluitende vakantie).


Tijdens het avondmaal maakten we kennis met de teams uit Duitsland en Tsjechië. De avond werd besteed aan koffers uitpakken, kamer inrichten, zich verfrissen, computerspelletjes en ……. schaken.  

       

Zaterdag 1 mei   

Vandaag maakten de deelnemers een excursie naar het grootste kasteel van Europa, kasteel Malbork, ongeveer 175 km noordoostelijk van Bydgoszcz. In een Poolse touringcar werden we in 2 uur naar dit imposante kasteel gereden.


Op de binnenplaats stonden de beelden van de verschillende “grootmeesters” van de ridderorden die hier eeuwenlang woonden. Jeroen en Anton poseerden voor het hoofdkasteel waardoor je een indruk kreeg van de omvang van dit complex. Onder leiding van een gids werden we door vergaderzalenzalen, slaapzalen, kapittelzalen, kelders, keukens, eetzalen, kapellen en kerken geleid.

Tim was onder de indruk van de immense middeleeuwse wapenverzameling in dit kasteel. De belangstelling van Felix lag onder andere op het terrein van de martelwerktuigen.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in dit kasteel zwaar gevochten tussen de Duitse en Russische troepen. Het kasteel bood taltijke mooie doorkijkjes, zoals hier de foto van Jeroen en Felix.


Na het avondeten bezochten we met de plaatselijke bommeltram de binnenstad van Bydgoszcz.. Het is inmiddels traditie om daar ijs te gaan eten.  

Na een vermoeiende dag dook iedereen snel onder de wol. Morgen wachten ons de eersteschaakwedstrijden !!!!!!!  

       

Zondag 2 mei  

Eindelijk........ staat het schaaktoernooi op het programma!

Een loodzware dag voor onze jongens, 6 schaakpartijen op een dag!!!!Na een korte openingstoespraak van de toernooidirecteur en na een korte uitleg van de hoofdscheidsrechter kon gongslag 10 uur de eerste schaakpartij beginnen.


Spanning, nervorsiteit, zenuwen, het hoort helemaal bij het begin van een schaaktoernooi.

In de speelzaal hebben zich 103 jongens en meisjes van verschillende leeftijden verzameld.

Na een moeizaam begin (startproblemen?) worden in dit erg sterke schakersveld enkele partijen gewonnen. Bravo! Hieronder volgen enkele impressie van het toernooi.

Maandag 3 mei  

Ook vandaag wederom een zeer druk en gevarieerd programma; de ochtend begon met een goed verzorgd ontbijtbuffet in het instituut.

Daarna stonden de drie laatste schaakpartijen op de rol en vervolgens de prijsuitreiking.

Tijdens de schaakwedstrijden kregen we bezoek van Luchia, een medewerkster van het instituut, die ons jarenlang als gids door Bydgoszcz heeft geleid. Hier op de foto met Jeroen


Tijdens de prijsuitreiking mocht Vincent als teamcaptain de teamprijs en het daarbijbehorende diploma in ontvangst nemen. Vervolgens sloten alle teamspelers zich bij hem aan.

In de namiddag werden we naar de ”oude haven” in Bydgoszcz gebracht voor een boottocht over de Brda.

Vanaf het water konden we de stad vanuit een ander perspectief waarnemen.

Een pet past ons allemaal, die van kapitein op de veerdienst op de rivier Brda en het kanaal van Bydgoszcz.

Ook op de boot de twee Poolse organisatoren en inspiratoren.

's Avonds namen we op gepaste wijze afscheid van onze Poolse vrienden, de Duitse en Tsjechische coach, in een restaurant aan de oevers van de Brda.


Dinsdag 4 mei   

Deze dinsdag stond de eerste etappe van de terugreis naar Valkenburg aan de Geul op het programma. Goed verzorgd, een uitgebreid ontbijt- en lunchpakket ineen, vonden we de autoroute 10 naar Stettin. Na de nodige rust- en koffiepauzes arriveerden we rond 17.00 uur in de jeugdherberg aan de Liepnitzsee in Mecklenburg-Vorpommeren(ong. 30 km noordoostelijk van Berlijn). In Seeschloss, een vriendelijk en gastvrij restaurant in de nabijheid van de jeugdherberg, trakteerden we onszelf op een heerlijke avondmaaltijd .

Daarna verplaatsten we de stukken op de 64 velden in de gemeenschappelijke ruimte van de jeugdherberg. Met en zonder klok analyseerden en speelden we de nodige schaakpartijen. Schaakpartijen die de gegroeide, onderlinge band tussen de jongens nogmaals illustreerden.Een impressie bieden de foto’s.

Woensdag 5 mei   

De laatste dag! Na een stevig ontbijt zijn de koffers en tassen gepakt. De witte bus staat klaar voor de lange reis naar Valkenburg aan de Geul. Nog een laatste blik op deze kleine maar vriendelijke jeugdherberg aan de Liepnitzsee. 


s'Avonds wacht ons een afscheidsdinertje in hotel Lahaye. Enkele jongeren nemen spontaan het woord om Pierre en onze chauffeur te bedanken voor deze prachtige en veilige reis.


Moe maar voldaan worden de jongeren in de armen van de ouder(s) / verzorger (s) gesloten.Een uitwisseling om niet te vergeten!