Polen 2008

Voor de 5de maal van 27 april t/m 5 mei 2008 reizen schakers van Franciscusoord Mytylschool allen lid van de "Dam- en Schaakvereniging Houthem", naar de middelgrote stad Bydgoszcz in Polen. Daar zullen deze jongeren deelnemen aan een groot internationaal jeugdschaaktoernooi. Onze schakers krijgen sterke concurrentie van spelers en speelsters uit Tsjechië, Slowakije, Polen en Duitsland. Dit toernooi vormt zo een goede voorbereiding op het komende internationale schaaktoernooi, Euro-Chess 2009, dat in 2009 voor de 3de keer in Franciscusoord en in de Ronald McDonald Kindervallei te Valkenburg aan de Geul zal plaatsvinden. Op de heenreis naar Polen wordt ook nog 2 dagen een bezoek aan de stad Berlijn gebracht.  

       

Zondag 27 april   

Hallo schaak vrienden, De eerste dag van onze reis naar Berlijn en Bydgoszcz is zeer voorspoedig Verlopen. Nadat de ouders afscheid hadden genomen reden we de zon tegemoet. In de taxibus van de firma Naseman met aan het stuur Bert Kools zijn we veilig en zonder oponthoud in de jeugdherberg in Lanke aangekomen. Onderweg werd geoefend, gespeeld op de 64 velden. Vincent en Jeroen bezig met een schaakprobleem

Onderweg hebben we natuurlijk de nodige stops gemaakt; het weer nodigde. Ons uit tot het proeven van heerlijk Italiaans ijs. De avond hebben we afgesloten met een heerlijke maaltijd in de Seeschloss. Het smaakte ons allen zeer goed.

 

Maandag 28 april    

Bezoek aan Berlijn. Via taxibus en S-Bahn belandden we in het hart van de stad. Postdammer Platz, ooit het toonbeeld van een gedeelde stad, was het uitgangspunt van onze stadssurvival. Hier staan we aan de restanten van de Berlijnse Muur. Postdammer Platz laat zien wat moderne architectuur zoal vermag, gigantische kantoorgebouwen, imposante hotels, overdekt winkelcentrum met bioscopen en Film Haus. Van daaruit liepen we naar de Brandenburger Tor en Holocaust Denkmal, een ‘labyrint’van stenen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Wereldoorlog II. In het groene Tiergarten nabij de Brandenburger Tor hielden we onze Picknick. Op naar het volgende hoogtepunt, de glazen koepel van de Rijksdag: iedereen werd gefouilleerd, rugzak en handbagage werden gescand en ieder moest door een detectiepoort. Via een zij-ingang konden we in no-time naar binnen. Voor de Rijksdag stond een rij hier tot …….?

Aansluitend konden we de benen strekken in een dubbeldekker van City Tour Berlin. De gidsen namen ons mee op een tocht door Berlijn waarin we alle hoogtepunten te zien kregen. Daarna zijn we via de Kudamm naar het Kaufhof des Westen (KaDeWe) gegaan; een groot, luxe en duur warenhuis. Enigen hielden hun hand toch niet op de beurs. Tijd nu voor een terrasje Am Wittenberg Platz, tegenover het warenhuis en het metrostation: we werden bediend door een hollandssprekende Italiaan in een Duitse stad. Met de U1 (de Orient Express) reisden we naar Friedrichshain waar vele restaurants liggen, heerlijk en veel gegeten. De terugreis deed een beroep op ieders creativiteit en inventiviteit: treinen die niet of later of via een ander perron vertrokken, een rolstoellift ‘ausser Betrieb’, iedereen hield de stemming erin en werkten volop mee aan de goede afloop. Moe, moe en laat vonden we uiteindelijk onze verdiende rust in de Jugendherberge.

 

Dinsdag 29 april   

Bezoek aan Mahn- und Gedenkstätte Ravensbrück. Vandaag hebben we het vrouwenkamp Ravensbruck, 80 km ten noorden van Berlijn, bezocht. Voor dit bezoek hebben alle leerlingen van de VSO theorie een voorlichting gekregen over de wereldoorlog II en de vernietigingskampen van de Nazi’s. De voormalige Kommandantur (de kantoren en verblijfsruimten van de kampleiding) is nu ingericht als een overzichtelijke tentoonstellingsruimte. De eerste ruimte is geweid aan een overzicht van het kamp; op de foto luisteren de jongeren naar de uitleg van Ben van Uden aan de hand van de maquette.

Aan het meer (Schweedtsee) ligt het vrouwenkamp Ravensbrück waar de as van de verbrande slachtoffers werd uitgestrooid. Als herinnering en eerbetoon aan de slachtoffers werpen bezoekers een rode roos in dat meer. Aan de randvan het meer staat een monument ter ere van de slachtoffers. Het Gefängnislager en het crematorium maakten op ons grote indruk.  

       

Woensdag 30 april   

Koninginnedag. Eerst hebben we de bus ingepakt. Daarna zijn we gaan ontbijten. Vervolgens zijn we begonnen aan de lange rit naar Polen. Na verschillende tussenstops belandden we nabij het plaatsje Wlatz. Daar hebben we overheerlijke vis gegeten zoals antar, sandowcz, alles met friet en lekkere salade. Natuurlijk gekoelde frisdrank tegen de warme hitte


Bert, onze chauffeur, bracht ons daarna veilig aan de rand van de stad Bydgoszcz. Daar werden we verwelkomd door 2 mensen: de directeur van Euro-Szachy-Talenty 2008, Piotr, en onze gids voor de komende dagen Lutchia. Onze Poolse vrienden hadden een groot internaat met tv op de kamer speciaal voor ons gereserveerd. ’s Avonds maakten we kennis met de spelers uit: Duitsland, Tsjechië, Polen en Wit-Rusland.

Verder werd er ’s avonds goed geoefend. Vol spanning zien we uit naar de eerste wedstrijddag!!!

 

Donderdag 1 mei   

Dit is de dag waarop het internationale jeugdschaaktoernooi daadwerkelijk van start gaat. Een korte openingsceremonie waarin wervelende, moderne dans en zang van jongeren uit Bydgoszcz en enkele woorden van vertegenwoordigers uit de wereld van onderwijs en politiek, werd met enthousiasme begroet.

Voordat de eerste speelronde van start ging, konden we met onze inmiddels vertrouwde en behulpzame gids, Luchia (die perfekt Engels spreekt en oprechte belangstelling toont voor onze jongeren) een korte wandeling door het centrum van Bydgoszcz maken.

Dan stijgt de spanning, drie partijen staan op het programma: ons team bestaat deels uit ‘routiniers’ en deels uit ‘nieuwelingen’. Voor deze nieuwe generatie is het belangrijk om hier speelervaring op te doen en sfeer te proeven. Zie de concentratie op het gezicht van Vincent tijdens het begin van zijn eerste partij. Ritchie en Jim zijn inmiddels bekend met de zenuwen van een toernooistart

Na deze inspanningen is het goed te relaxen in een bekende ijssalon in de stad. Jeroen geniet van zijn sorbet, Raquell lepelt haar glas langzaam eeg en Jim ontpopt zich als een ware levensgenieter. Een goed gevulde, inspannende en vooral lange dag.

 

Vrijdag 2 mei   

Vandaag krijgen de deelnemers geen moeilijke schaakstellingen voorgeschoteld, kunnen even bijkomen van de inspanningen. Vandaag kunnen we genieten van Poolse cultuurschatten: een oud kasteel in Golub Dobrezyn en de historische binnenstad van Torun. Na een uurtje per touringcar stonden we voor het kasteel waarvan de gids. Ons in grote lijnen de rijke historie uit de doeken deed. Vincent en Raquell maakten kennis met een ridder in ‘kostuum’. Jeroen en Mike werden op de binnenplaats van het kasteel in de schandblok gezet en met rotte eieren bekogeld. De zwaarste straf was voor de grootste boef van de groep: onthoofding.

Na de lunch stond een bezoek aan Torun op het programma: door de UNESCO tot cultureel erfgoed verklaard, een parel van noordelijke gotiek. Lopend door de oude binnenstad proef en snuif je als het ware het verleden op. Torun is de geboorteplaats van Copernicus, deze man zette de zon stil en liet de aarde daaromheen draaien. Ongehoord in die tijd!!! Onze gast heren hadden dan ook een bezoek gepland aan zijn geboortehuis. De late middaguren kon een ieder de drukke winkelstraten bezoeken en……  shoppen.

Voor het vertrek nog even op het terras, waar Mike in gesprek raakt met Piotr de directeur van het instituut en organisator van het jeugdschaaktornooi. Een leerzaam uitstapje. Morgen beginnen de schaakwedstrijden weer: 5 partijen!!

 

Zaterdag 3 mei of in het Pools: Sobota 3 maja, swieta konstytucji

Op de nationale feestdag (herdenking van de proclamatie van de grondwet) stonden 5 schaakpartijen op het programma. Enige feiten over Euro-Szachy-Talenty 2008:

- het toernooi kent 2 categorieën, Groep A t/m 18 jaar en Groep B t/m 12 jaar,

- onze groep speelt in Groep A, totaal aantal deelnemers in Groep A 44,

- 44 deelnemers uit 4 landen: Tsjechië, Nederland, Duitsland, Polen en Wit Rusland.

- beide groepen spelen 9 ronden uitgesmeerd over 3 dagen

Mike, Jim, Raquell en Ritchie hebben reeds in eerdere toernooien kennisgemaakt met het Oost-Europees schaakgeweld. Bewonderenswaardig is te zien hoe zij zich weten  te weren in dit sterke veld van spelers. Met name Raquell staat haar mannetje!

Vincent en Jeroen maken hier hun debuut; zij proeven de ambiance en sfeer van een heuse sportontmoeting.

Na een moeilijke start zie je ze groeien in het toernooi. Bij een nationale feestdag hoort een feestelijk concert; in de avonduren kregen we in de filharmonie een opwindende, betoverende muziekuitvoering voorgeschoteld.

Na het concert onder het genot van een heerlijk ijsje hebben deze feestdag oppassende wijze afgesloten.

Morgen de laatste schaakpartij en de prijsuitreiking en dan….terug naar de jeugdherberg in Berlijn

 

Zondag 4 mei   

Vandaag staat de 9de en laatste schaakpartij op het programma. Onze jongens en een meisje willen er voor de laatste keer voluit voor gaan. Ritchie blijft ondanks zijn verliespartij tegen de Wit-Russische jeugdkampioen Anton Kanavalou de best geklasseerde Nederlander. Mike en Raquell troffen elkaar de laatse ronde. Mike werd ‘achter de paaltjes’ (een bekende schaakterm) mat gezet. De anderen moesten na een zware strijd hun strijdbijl jammerlijk begraven.

De prijsuitreiking had nog enkele leuke verrassingen in petto; het Neder-landse team kreeg uit handen van de voorzitter van het schaaktoernooiPiotr Skowronski een indrukwekkende teamprijs. Een prachtig fotoboek van de stad Bydgoszcz was voor de beste teamspeler van elk land; Ritchie behaalde 5 punten uit 9 partijen, een zeer verdienstelijk resultaat in dit sterke schaakveld. Daarna werden woorden gewisseld, vele handen geschud en wangen gezoend. Heel bijzonder was de attentie van de Poolse gids, Lucia, voor onze jongeren: een leerzaam schaakboek. Ook de schaakarbiters verrasten ons met een prachtig groot schaakbord met bewerkte, sierlijke stukken. Heel bijzonder.

Helaas, stipt 12 uur kon de weg terug naar huis beginnen. Vandaag overnachten we weer in de jeugdherberg Am Liepnitzsee. En morgen keren we terug in Nederland!!! In hotel Lahaye in Houthem St. Gerlach hebben we traditiegetrouw ons afscheidsdiner. Daarna zijn ouders welkom om hun zoon/dochter op te halen.