Tsjechië 2011

Werkweek Praag  oktober 2011

 

In het najaar van 2011, zondag 23 oktober t/m zaterdag 29 oktober, nam een delegatie van de schaakclub van Adelante mytylschool uit Valkenburg aan de Geul deel aan een internationaal schaaktoernooi voor jongeren met een functiebeperking in de Tsjechische hoofdstad Praag.

 

Het team bestond uit een aantal jongeren en hun begeleiders. Hierbij waren 2 leraren van Adelante mytylschool die speciaal meegingen om de jongeren bekend te maken en te ondersteunen bij het gebruik van sociale media. Ook de teams uit het buitenland zouden in Praag hierbij begeleid worden. Ons schaakteam van Adelante mytylschool moest het opnemen tegen gerenommeerde schakers uit Slowakije, Hongarije, Tsjechië en België.

 

In het navolgende reisverslag zijn deelnemers aan het woord.

 

Dag 1

Op zondagochtend was iedereen vroeg aanwezig zodat we om 07.30 uur naar Praag konden vertrekken met een aangepaste touringcar van firma Lindetours. In de bus hebben we al veel geschaakt. Verder werd er door de begeleiders broodjes gesmeerd en ook was er frisdrank en koffie aanwezig. Onderweg hebben we ook nog twee keer gepauzeerd en gegeten bij McDonalds. Toen we ’s avonds aan kwamen in het instituut te Praag hebben we eerst de bus uitgeladen en alle spullen naar onze kamers gebracht.

Daarna was er nog tijd voor ontspanning en werd er nog even geschaakt. Iedereen ging op tijd naar, men was erg moe van de reis.

Dag 2

Maandagochtend hebben we gegeten in het  restaurant van het revalidatiecentrum te Praag. Daarna nam iedereen deel aan twee workshops: sociale media en schaken. 

Na de lunch vertrokken we met de bus naar de stad. Hierbij werden we ingedeeld in drie verschillende groepen en vertrokken per groep naar het centrum. Een groep ging naar het Wenceslasplein waar het monument van Jan Palach werd bezocht.  

Een andere groep bracht een bezoek aan de Joodse wijk waar o.a. het joodse kerkhof en een  synagoge werd bezocht. Ook de derde groep heeft genoten van het centrum van Praag.

Alle groepen hebben de highlights van de stad bezocht: o.a. het stadhuisplein en de Karelsbrug. Per groep werd in de stad gegeten en daarna gingen we terug naar het instituut met de bus of met de metro. Daarna was er nog even tijd voor een korte ingelaste disco.

Dag 3

Dinsdag weer vroeg op na een lekker ontbijt opnieuw de workshops “sociale media” (oefeningen in film en fotografie) en “schaaktraining”.

Na de lunch in het instituut gingen we met de bus naar deomgeving van de Praagse burcht. 

Eerst werd door een deel van de groep een bezoek gebracht aan het klooster Strahov met haar wereldberoemde bibliotheek waaronder met haar prachtige boekenwanden en mooi plafond met prachtige schilderingen en fresco’s. Daarna wandelde de groep naar beneden op weg naar de gotische St. Vituskathedraal met de omliggende presidentiële paleizen.

Daarna werden we weer in drie groepen verdeeld en konden we in het centrum van de stad shoppen en souvenirs kopen.

De bus kwam ons om 19.00 uur ophalen in de stad om vervolgens terug te rijden naar het instituut. We hebben daar gegeten in een restaurant in de buurt.

Hierna hebben we nog even nagepraat en ging iedereen naar bed.

Dag 4

Woensdagochtend stond een bezoek aan de vesting Vysehrad op het programma. Helaas kon dit niet doorgaan vanwege het slechte weer. Heel erg jammer dus. We hebben deze tijd gebruikt om te werken aan de sociale media. Ook werd hierover uitleg gegeven aan de buitenlandse deelnemers door de leerkrachten van Adelante mytylschool. Dit om de communicatie tussen de deelnemers te bevorderen.

’s Middags was een interculturele happening in de gymzaal van het instituut. 

De deelnemende landen werden voorgesteld waarbij verschillende kennismakingsspelen op het programma stonden. Het was een echte interculturele happening.

Vermoeid maar voldaan gingen we het ’s avonds naar bed met heel veel spanning voor de volgende dag.

Dag 5

‘s Morgens weer vroeg wakker, ontbijt en daarna naar de gymzaal. In de gymzaal stond als aanloop naar het toernooi een schaaksimultaan op het programma. David Navara, een zeer jonge topgrootmeester en kampioen van Tsjechië was de sympathieke simultaangever.  Maurits Douven wist de strijd heel lang gaande te houden waarbij de Tsjechische kampioen serieus remise heeft overwogen.

Daarna begon uiteindelijk het “echte” schaaktoernooi : vandaag 3 schaakpartijen.

’s Avonds reden we met de bus naar een disco cruise  (een avondlijke boottocht op de Moldau). Iedereen vond het erg gezellig en er werd volop gedanst. Het contact met de buitenlandse deelnemers kwam goed op gang. Na de cruise reden we meteen weer terug naar het instituut. En daarna weer slapen om uitgerust de volgende morgen aan een zeer zware toernooi dag te kunnen beginnen.

Dag 6

Weer eens heel vroeg op. Meteen na het ontbijt begonnen we aan een zware schaakdag. 

Eerst 3 ronden, daarna lunch en vervolgens weer 3 ronden. Voor de jongeren een zeer zware dag, geconcentreerd blijven “vechten” op de 64 velden. Kranig hebben onze schakers zich geweerd: met als gevolg twee individuele prijzen en een derde prijs in het ploegenklassement.

Er was een sfeervolle prijsuitreiking afgewisseld met muziek en (vuur)dans in Vysehrad. 

Na deze sluitingsceremonie werden de jongeren in de gymzaal van het revalidatiecentrum getrakteerd op een geweldige disco. Doodmoe, maar voldaan, ging iedereen naar bed.

Dag 7

 

Op de dag van vertrek moesten we allemaal vroeg op om op tijd te kunnen vertrekken naar Valkenburg aan de Geul. Na het ontbijt werd alles ingepakt. Daarna moesten we verzamelen in de grote hal en alle tassen naar de bus brengen. Onderweg was iedereen stil en moe van alle indrukken die we op hadden gedaan in Praag. Ook werd er nog in de bus geschaakt en wat gegeten en gedronken.

In hotel Lahaye (Valkenburg aan de Geul) konden de ouders/verzorgers hun zoon/dochter weer in hun armen sluiten.

Een van de deelnemers eindigt het verslag als volgt: “ Nou dat was de schaakreis naar Praag. Ik hoop dat jullie het een beetje interessant vonden en hopelijk tot de volgende keer…..”