Sportieve en culturele jongerenuitwisseling met Tsjechië

Aanstaande zondag, 26 september 2010, reist een tiental jongeren van Adelante mytylschool en van basisschool Vilt naar Tsjechië. In Tsjechië zullen zij Praag bezoeken en in Litovel (300 km ten oosten van Praag) zullen zij deelnemen aan een internationaal, meerdaags, jongerenschaaktoernooi. Een schaaktoernooi voor jongeren met en zonder functiebeperking wordt georganiseerd door het instituut voor kinderen en jongeren met een visuele beperking.

 

Naast de sportieve krachtmeting op de 64 velden is een uitgebreide kennismaking met de culturele rijkdommen van het land een vast onderdeel van deze reis.    

 

Onze ‘jongens’ (een team met maar liefs 6 debutanten) zullen tegenstanders uit Tsjechië, Slowakije, Polen, Duitsland, België en Hongarije treffen.  Op maandag 4 oktober 2010 hopen we weer veilig terug te zijn met de nodige prijzen en ereplaatsen. 

Zondag 26 september 2010    

       

Rond 06.00 uur arriveren de jongeren en hun ouders/begeleiders in Adelante mytylschool.

Nog enigszins slaapdronken wordt de bagage in de ruime laadruimte van de comfortabele touringcar geplaatst en volgt de onvermijdelijke paspoort/id-card controle..

Exact om 07.15 verlaat Aiko Kunst, onze alleraardigste chauffeur, het schoolterrein richting Aken, Keulen, Frankfort en Neurenberg. Na vele koppen koffie, tientallen broodjes en vele schaakpartijen verder maken we onze eerste stop nabij Wurzburg.


De heenreis verloopt voorspoedig temeer daar op zondagen vrachtwagens een rijverbod hebben. Na een tussenstop van een klein uur op een groene parkeerplaats aan de autobaan staan we rond 15.00 uur aan de grensovergang Rozvadov. Twee uur later rijden we Praag binnen en checken in bij het jeugdhostel.

Daar ontmoeten we Ondra Stanek, een van de organisatoren van het jaarlijkse Praagse jeugdschaaktoernooi. Hij begeleidt de groep door het verlichte centrum richting restaurant Salanda. Daar genieten de jongens en hun begeleiders zichtbaar van een heerlijke maaltijd. 

 

Hierna volgde een avondwandeling langs de oever van de Moldau. Avontuurlijk was de tocht terug naar het hostel via de metro. In het hostel werden eerst de benen gestrekt om daarna moe en voldaan het bed op te zoeken.

Maandag 27 september 2010                                                                         

De dag begon met een krachtig ontbijt in het hostel. Helaas een regenachtig Praag, dit mocht de goede stemming niet drukken. Tijdens een stevige wandeling werden de verschillende hotspots van Praag bekeken, o.a. het stadhuis, de astronomische klok, de joodse wijk. De middagpauze werd in een klassieke ambiance doorgebracht in Obecni Dum voor heerlijke koffie en ambachtelijk gebak. Onderweg ontdekten de jongens menig winkel met verschillende schaakspelen. Daarna werd aan de Karelsburg ingescheept voor een boottocht over de Vlatava. Ontspannen hebben we gegeten in een aangenaam studentensoos met rijk belegde baguettes. Via een tocht met de metro sloten we de dag af met een Italiaanse maaltijd nabij ons slaapadres.

Dinsdag 28 september 2010    

Dinsdag begon met een rijtour door de binnenstad van Praag met de comfortabele touringcar van de firma Lindetours. In de bovenstad van Praag bezochten we het voetbalstadion.

Vervolgens zetten we koers Praagse burcht. Daar maakten we een rondwandeling met als hoogtepunten het bezoek aan de kathedraal en de wisseling van de paleiswacht.

Rond 13.00 uur reden we Praag uit richting Litovel (een tocht van ca. 4 uur). Onderweg maakten een rustpauze in de bij jongeren zeer geliefde McDonalds.

In Litovel werden we gastvrij onthaald met hapjes verzorgd door de familie Dobes. Anton toonde zich van zijn beste kant en verraste sommige dames met opgemaakte bedden.

Na de warme maaltijd kwamen opnieuw de borden en schaakstukken op tafel.

Woensdag 29 september 2010     

       

Na het ontbijt konden de jongeren een kijkje nemen in de school voor kinderen en jeugdigen met een visuele beperking. De school waarin wij zijn ondergebracht en waar het schaaktoernooi vrijdag en zaterdag zal plaatsvinden. Daarna werden we welkom geheten in de schaakspeelzaal door de directeur van de school. Hij wenste de deelnemers een prettig verblijf in Litovel en Moravië. Pierre Keune dankte de directeur en schonk hem enige karakteristieke Nederlandse producten.

Na de groepsfoto voor de hoofdingang van de school liep de groep naar de plaatselijke bierbrouwerij voor een rondleiding. De excursie eindigde in het proeflokaal waar de gids onze jongeren een glas alcoholvrij bier schonk. Na de lunch werd de sprookjesachtige, middeleeuwse burcht Bouzov bezocht. Ook deze onderneming was een schot in de roos getuige de sfeerfoto`s hieronder.

Na de feestavond werd door de jongeren nog enkele partijen geschaakt als voorbereiding op het toernooi.

Donderdag 30 september 2010    

Woensdagavond (29 september) werd de groep zichtbaar vermaakt met Moravische muziek door de folkloristische groep Hanacka mozeka. Er werd gedanst en gezongen op Tsjechische tonen en melodieën.

Na een korte busreis stonden we klaar voor een rondrit met een historische tram door de tweede mooiste stad van Tsjechië: Olomouc.

Vervolgens werden we getrakteerd op een rondleiding door de hitorisch rijke stad Olomouc onder leiding van 2 studenten die neerlandistiek studeren aan de universiteit aldaar.

De dag werd afgesloten met een diner in de Oude Molen (Litovel) waarbij de organisatoren van het schaaktoernooi onze hoofdgasten waren. Daarna naar bed want morgen beginnen de eerste schaakronden!!!

Vrijdag 1 oktober 2010    

Om 11 uur werden we door de burgemeester, Vojtech Grezl, van het stadje Litovel op het stadhuis welkom geheten. Er werden toespraakjes en cadeaus uitgewisseld, waarna Pierre Keune het gastenboek van Litovel moest tekenen. Daarna vond eindelijk de opening van het jeugdschaaktoernooi plaats door de directeur van de school, de burgemeester en een afgevaardigde van het district Olomouc.

Vol vertrouwen gingen onze jongeren de strijd aan met leeftijdgenoten uit verschillende Tsjechische steden en een team uit Bratislava (Slowakije). De eerste en tweede schaakronde leverde mooie resultaten voor onze spelers. Gemotiveerd keken zij uit naar het vervolg op zaterdag. Na deze speelronden reden we naar Olomouc, waar de 174 treden van de stadhuistoren werd beklommen. Een schitterend panorama over stad en ommeland was de beloning voor deze heuse inspanning. ’s Avonds wierpen de jongens menig bowlingbal over een spiegelgladde baan. Heerlijk ontspannend na een gevarieerde dag!!!!

Zaterdag 2 oktober 2010    

De overige 5 schaakpartijen stonden zaterdag op het programma; een enerverende dag die veel concentratie en energie van onze schaakjeugd vergde.

Het toernooi kende 30 deelnemers. Naast 3 individuele hoofdprijzen was er een teamprijs waarbij de resultaten van 4 spelers werden opgeteld. Team Nederland behaalde een eervolle tweede prijs met slechts een punt achterstand op winnaar Litovel. In het individuele klassement waren maar liefst 5 spelers bij de eerste tien. Ruben Breuer behaalde de 3de prijs. Na de prijsuitreiking stond er een feestelijk koud buffet voor de deelnemers klaar. De dag werd besloten met sfeervolle disco.

Zondag 3 oktober 2010    

 Vanuit Litovel reden we 300 km westelijk naar de parel aan de Moldau. Vanuit de hooggelegen Praagse Burcht maakten we een wandeling naar de benedenstad. Onderweg bezochten we pleinen, kerken (de barokke Nicolaaskerk) en Karlsbrug. We eindigden op het beroemde stadhuisplein met het beeld van Jan Hus en uitzicht op de Tynkerk.

Na het onvermijdelijke shoppen en diner keerden we terug naar het Youth Hostel.

Maandag 4 oktober 2010    

Aiko Kunst, de chauffeur van Lindetours, bracht onze deze dag na een lange busreis veilig terug in Valkenburg aan de Geul. Ook op de terugweg werd in de comfortabele bus volop geschaakt, schaakopgaven gemaakt en geanalyseerd. Franklin had zichtbaar belangstelling voor het beroep van touringcarchauffeur; hij gedroeg zich als een volleerde co-driver. De prijswinnaars werd in hotel restaurant Lahaye nog eens in het zonnetje gezet.

Al met al een zeer geslaagde onderneming!