Tsjechië 2008

Voor de 13de maal van 25 oktober t/m 31 oktober neemt een groep schakers van Franciscusoord Mytylschool deel aan een internationaal schaaktoernooi in Praag: Able Friends Praha. Dit sterk bezette schaaktoernooi, met eelnemers uit verschillende Oosteuropese landen, wordt nu alweer voor de 16de maal georganiseerd. Dit toernooi is een goede voorbereiding voor onze schakers op het komende schaakevenement in mei 2009 in Valkenburg aan de Geul: Euro-Chess 2009

 

Zaterdag 25 oktober     

Hallo schaak vrienden, Na een lange en voorspoedige busreis, geen files, nauwelijks wegwerkzaamheden, zijn we moe maar met hoge verwachtingen in Praag aangekomen. Onderweg hebben we ons goed voorbereid op het komende schaaktoernooi. Maar ook genoten van een laat oktoberzonnetje in een van de vele Raststatte.

Om 8 uur werden we verwelkomd door onze Tsjechische gastheren. De inmiddels traditionele pizza werd ons heel snel voorgeschoteld. Smullen….en moe naar bed!      

           

Zondag 26 oktober        

Eindelijk en na een extra uur rust gaat het 14de internationale schaaktoernooi

in Praag van start.

Onze Tsjechische gastheren hadden voor een goed ontbijt gezorgd. Enigszins gespannen gezichten, zenuwachtig gedraai werd alom opgemerkt. Na de officiële plichtplegingen en het voorstellen van de belangrijke personen kon klokslag 11 uur het toernooi van start gaan. Verdienstelijk, zeer verdienstelijk, doorstonden ‘onze jongens en meisjes’ deze eerste vuurproef. Allen verdienen een dikke pluim. Een willen we extra noemen, door zijn moed en standvastigheid sleepte hij een zo goed als verloren partij nog uit het vuur. Spanning, de gehele speelduur gebruikt, verdiende Maurits een kostbaar half punt. Morgen staan vier partijen op het programma, we zien het met vertrouwen tegemoet.

     

Maandag 27 oktober        

Dit was voor de meesten een zware dag. Vier partijen schaak (2 partijen ’s morgens en 2 partijen ’s middags), spanning, zenuwen, proberen de concentratie vast te houden, steeds opnieuw opladen voor een nieuwe schaakpartij, blij over de gewonnen partij, kwaad op zichzelf na een verliespartij.

Laten we duidelijk zijn, ieder heeft gestreden voor wat hij/zij waard is. Bewondering verdient de uitzonderlijke prestatie van Hans Leenders, al 2 keer eerder toernooiwinnaar in de hoogste groep. Met nog twee ronden voor de boeg voert hij het klassement aan met 6 punten uit 7 wedstrijden. Maar, allen, verdienen een pluim voor de inzet op de ‘zwaarste’ dag van het toernooi. Na afloop was er dan ook een welverdiend, gemoedelijk samenzijn met onze Tsjechische gastheren in een eenvoudig maar oergezellig naburig restaurant.

Tevens een mooie gelegenheid om Pierre, die zopas 65 jaar werd, in het zonnetje te zetten. Ook onze vrienden in Praag waren dit heuglijke feit niet vergeten.


Dinsdag 28 oktober         

Na een heerlijk ontbijt in Holiday Inn heeft een deel van de groep een wandeling gemaakt op de vestingmuren van Vyserhad. Heerlijk weer, mooie herfstkleuren, Prachtige erebegraafplaats, basiliek en schitterende pananorama’s op de stad.


Na de lunch werden de laatste 2 partijen gespeeld waarna de prijsuitreiking


Nou, de prijsuitreiking was een groot succes voor onze beide teams, Holland en Belgie. Hans eindigde als tweede en jawel Maurits werd eerste in de Categorie A.

Maar iedereen verdient een dikke pluim en een zoen van de juf!!! De resultaten waren dit jaar erg hoopgevend, hoopgevend voor ons Komende toernooi in Valkenburg aan de Geul, Euro-Chess 2009. Na al deze wedstrijden werden er mini Olympische Spelen in de gymzaal georganiseerd.


Een heerlijke ontspannen avond met leuke spelletjes, waarbij een gevecht met toiletpapier aan het eind heel spannend was.

Wederom een geslaagde dag!!!!!!!        

           

Woensdag 29 oktober        

Na een prinselijk ontbijt vertrokken we met onze bus en 3 Praagse gidsen naar de rondvaartboot aan de kade van de Moldau.

In een enigszins regenachtig Praag maakten we een boottocht van 1 uur, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts. Vanaf het water hadden we toch een andere, bijzondere blik op de vele mooie gebouwen en bruggen van deze stad. ’s Middags (na de riviercruise) werd de grote groep opgedeeld in 5 kleinere groepjes.

Zo kreeg iedereen de gelegenheid souvenirs (of cadeautjes voor thuis) te kopen. Voor het shoppen nam deze groep in het fraai versierde koffiehuis Obecni Dum een lekkere cappuccino (hier werd op 28 oktober 1918 de republiek Tsjecho-Slowakije uitgeroepen).


’s Avonds werden we getrakteerd op een gitaarrecital, de bekende Tsjechische gitarist Stephan Rak speelde een speels en lichtvoetig programma met bekende en minder bekende melodieën uit de gehele wereld.

De avond eindigde met een disco. Deze disco leverde enkele leuke plaatjes op, vader en dochter dansend en Cetin die geniet van de warmte van twee lieftallige dames (Davine en Michel, Cetin met Nadine en Bonnie).      

           

Donderdag 30 oktober         

Vandaag hebben we volop genoten van de mooie stad Praag: na een bezoek aan de Burcht, de wisseling van de wacht voor het presidentiele paleis, de gothische St. Vituskathedraal, de traditionele en professionele straatmuzikanten voor de poorten van de regeringsgebouwen en prachtige panorama’s